AviAir Almere schrijft historie met landskampioenschap

Na 3 verloren finales is het AviAir Almere nu gelukt de landstitel te veroveren. In een prachtige finale, met verrassingen, werd BC Drop Shot met 5-2 verslagen. De in het geel geklede supportersschare schreeuwde het team naar de overwinning. Het winnende punt werd gemaakt door Cheryl en Adam die Joran en Alyssa wisten te verslaan. Alle foto’s zijn te bekijken op deze pagina.
De Almeerse supporters lieten hun aanwezigheid gelden en dat bleek al meteen bij het binnengaan van de hal en gaven bij de teamyel extra (ingestuurde) ondersteuning dat gaf het team zeker een boost. De dames en heren dubbel leidde de favoriet meteen al tot een 2-0 voorsprong en dat speelt toch wat prettiger in het verloop van de finale.

Adam Hall en Alex Vlaar kenden een superstart in hun partij tegen Wessel van der Aar en Mathias Thyrri en namen een 8-0 voorsprong in de eerste game. Ze overdonderden de Hagenaars die de dreun niet meer te boven kwamen. Natuurlijk was de game bij 16-4 al gespeeld en hoopten Wessel en Mathias beter voor de dag te komen in de tweede game. 21-9 winst in de eerste game voor onze mannen geeft natuurlijk veel vertrouwen voor de tweede game. Die ging tot 10-10 na gelijk op maar toen ging het rap. Slechts 2 puntjes werden nog aan hun tegenstanders gegund en superieur werd de game met 21-12 binnen gehaald.
Bij de dames ging het wat minder makkelijk. Na een 10-5 voorsprong kwamen Alyssa Tirtosentono en Imke van der Aar terug in de game en namen zelfs een 12-11 voorsprong. Die voorsprong was echter van korte duur en namen Cheryl Seinen en Tamara van der Hoeven het heft weer in handen. Hoewel de Haagse dames de stand weer gelijk trokken naar 15-15 was het daarna de klasse van onze dames die de winst van 21-17 veilig stelden. In de tweede game was er snel een 10-3 en 15-5 voorsprong voor Cheryl en Tamara. Dat ging blijkbaar te gemakkelijk want ze lieten Alyssa en Imke terug in de game komen tot 17-14. Op tijd wakker geschud brachten ze Almere met 21-16 op een 2-0 voorsprong.
In de eerste dames enkel partij nam Irina Andersen het op tegen Nadia Choukri. Met 7-5 voorsprong voor Irina leek er nog enige spanning in de game te zitten maar ze liet toen even zien waarom ze naar Almere is gehaald. Met uitstekend bekeken spel kwam Nadia er niet meer aan te pas en scoorde ze het ene punt na het andere. Met 21-7 bleek het klasseverschil groot. Toch achtte Nadia zich niet al verslagen en nam in de tweede game zelfs een 7-3 voorsprong. Maar met een reeks van 7 punten achtereen was het Irina die weer de leiding in de game nam. Ze nam weer snel afstand en met 21-11 zette zij Almere op een mooie 3-0 voorsprong.


Good old Dicky Palyama was de tegenstander van Dennis Koppen. Met heel bekeken spel wist de bijna 42-jarige en 9-voudig Nederlands kampioen het Dennis knap lastig te maken. Na een 13-8 achterstand wist Dennis dit knap om te buigen in een 15-13 voorsprong. Maar Dicky zette nog even aan zat de beslissing van de lijnrechter ook niet mee tot verbijstering van alles wat Almeers was. Met 21-19 ging de winst nipt naar de Hagenaar. In de tweede game leek Dicky met een 12-7 voorsprong de partij winnend af te gaan sluiten. Maar Dennis wist zich knap terug te knokken in de game en nam met 6 scores achtereen een voorsprong. Aan het eind van de game bouwde hij zijn voorsprong uit en dwong met 21-17 een derde game af. Als bijna 42-jarige zou je denken het conditioneel af te leggen maar niets was minder waar. Na 15-15 en 18-16 presteerde hij het toch om de game en dus de partij voor Drop Shot binnen te halen met 21-16.
Op de andere baan speelde Amy Tan tegen Jaymie Laurens. Geheel onverwacht kwam Amy op ruime achterstand. Met een 18-5 achterstand was er geen houden meer aan. Ze kende nog even een opleving maar de game ging met de duidelijke cijfers van 21-10 naar haat tegenstandster. Dan maar alles op de tweede game. Maar ook nu was het Jaymie die de lakens uitdeelde. Amy kreeg maar geen vat op haar spel. Zelfverzekerd speelde Jaymie ook de tweede game naar winst en met 21-14 was de verrassing daar en Drop Shot terug in de wedstrijd. Amy verloor weliswaar maar laten we niet vergeten dat ze wel alle competitiewedstrijden dit seizoen heeft gewonnen.
Ingecalculeerd was dan ook nog het verlies in het heren enkel tegen Joran Kweekel en zouden de Hagenaars op 3-3 komen en wordt het toch weer lastig. Maar Aram Mahmoud had er vertrouwen in. Gesterkt door het feit dat hij wist dat zijn familie via de stream meekeek speelde hij uitstekend. De eerste game ging gelijk op maar aan het eind ervan sloeg Joran een gaatje en gaf dat niet meer uit handen. Met 21-18 was de game voor hem. Ook in het begin van de tweede game deden de heren niets voor elkaar onder totdat Aram na de break ineens uitliep naar 20-13. Maar het lukte hem pas op het zesde gamepoint de gamewinst te realiseren: 21-19. In de derde game nam Aram na 15-14 afstand en drukte nu wel door. Na een uur spelen pakte Aram met 21-16 een toch wel cruciaal punt voor de Almeerders en bracht Joran zijn enige competitienederlaag toe dit seizoen. Geen 3-3 maar 4-2 en is er nog 1 winstpartij nodig voor de landstitel.
Tamara en Alex hadden in de mix tot 14-11 een voorsprong op Imke en Mathias maar konden de eerste game niet in winst omzetten. Met 21-19 was die voor Drop Shot.
Ondertussen speelden Cheryl en Adam hun partij tegen Alyssa en Joran. Zij konden in het tweede deel van de game afstand nemen en sloten die af met een 21-15 winst.
Tamara en Alex hadden het erg lastig en kwamen snel op een 5-1 achterstand. Even namen ze het initiatief over en namen de leiding met 9-7.
Op de andere baan was de spanning te voelen. 12-11 achter maar kwamen toch weer op voorsprong zei het miniem met 16-15.
Tamara en Alex keken tegen 4 punten achterstand aan dus moest het van Cheryl en Adam komen.
Cheryl en Adam kwamen met 4 scores achtereen op matchpoint en op het derde was het raak en de titel binnen. Wat een ontlading bij alles wat Almere was.

Foto: René Lagerwaard

De partij van Tamara en Alex werd bij 11-14 niet meer uitgespeeld en het feest kon beginnen.
Eindelijk was het landskampioenschap veroverd!
En dat was verdiend. Alle wedstrijden in de reguliere competitie en kampioenspoule gewonnen.
En ja, dan ben je toch ook de beste.
’s Avonds terug in Almere werd er nog tot in de late uurtjes gefeest maar zijn ook de andere kampioenen gehuldigd. Team 2, 3, 4 en 17 hebben ook het kampioenschap veroverd.
Een landstitel  winnen is natuurlijk een geweldige prestatie. Daar zijn meer mensen bij betrokken dan alleen de spelers die de finale speelden, invallers tijdens de competitie, staf, opbouwploeg enz. Het is altijd lastig om namen te noemen want je vergeet altijd iemand maar 3 moeten toch wel genoemd worden.
Erik Staats mag dan afgelopen seizoen afscheid hebben genomen als coach maar heeft als trainer van het team ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het winnen van de titel.
En niet te vergeten Manon Sibbald en Sebastiaan Li die zich na langdurige blessures weer terug knokten naar het hoogste niveau. Chapeau! Ook jullie verdienen het kampioen te zijn en ook de bijdrage van jullie was belangrijk voor behalen het kampioenschap.
Op naar het volgende seizoen.